Surfen in de tijd van de baas

Herbert Blankesteijn

 

Volgens een onderzoek van het bureau Netratings zorgen snelle internetaansluitingen bij bedrijven ervoor dat Amerikanen langer surfen in de tijd van de baas. Gemiddeld 21 uur per week.

 

Wat is dat nou weer een rare paradox. Met een snellere verbinding heb je toch eerder wat je zoekt? Dan zou je korter bezig moeten zijn. Maar zo werkt het op internet dus niet. Met een snellere verbinding worden dingen die thuis, met het modem, niet te harden zo traag zijn, opeens acceptabel. Dat geldt bijvoorbeeld voor sites met veel advertenties en andere plaatjes. Een snellere internetaansluiting bespaart geen tijd, maar verbreedt je horizon.

 

Surfen in de baas z’n tijd maakt altijd de politieagent in de manager wakker. Verspilde werktijd. Beslag op het duurbetaalde netwerk. Het zal wel weer om porno gaan. Surfen in de tijd van de baas is net zoiets als diefstal van kantoorartikelen. Toch? Of niet?

 

Volgens mij dus niet. Wie herinnert zich nog de tijd dat de werknemers met geen stok aan de pc te krijgen waren. Computers uit pc-privé-projecten verhuisden zo goed als nieuw naar de vliering omdat niemand er iets leuks mee wist te doen. Nu is er een toepassing die zo leuk is dat de employés er niet vanaf kunnen blijven, is het weer niet goed.

 

Niet bestrijden, stimuleren. Als mensen op het werk dingen kunnen doen die ze thuis niet kunnen, leren ze dus nieuwe dingen. Dat spaart peperdure cursussen uit. En wat meer is, als je dingen doet die je leuk vindt, leer je een stuk efficiënter dan wanneer je leert in een klas en huiswerk moet maken uit een boek. En je vertelt je collega’s er des te enthousiaster over, zodat die misschien ook de smaak te pakken krijgen.

 

Laat ze dus. Je zou zelfs op kantoor wedstrijden kunnen uitschrijven in zoeken op internet, of acties kunnen organiseren met e-mailkaarten, maar misschien moeten we niet overdrijven.

 

In elk geval blijkt uit het onderzoek van Netratings dat vooral websites met nieuws en financiële informatie populair zijn onder de kantoormedewerkers. Als er iets verantwoord is, is dat het wel.