001 Rechtszaak goksite

Herbert Blankesteijn

 

De Amerikaan Jay Cohen waagt de gok van zijn leven door deze week in de Verenigde Staten terecht te staan. Hij had ook op Antigua in de zon kunnen liggen, zoals een aantal van zijn medeplichtigen, maar hij wil niet, zegt-ie, rest van zijn leven voortvluchtig zijn.

 

Cohens misdaad is: Amerikanen illegaal laten gokken op de uitslagen van sportwedstrijden. Hij deed dat via een website op het Caribische eiland Antigua en dacht daarom dat hem niks kon gebeuren.

 

Gokken via internet is een bloeiende bedrijfstak. Er zijn zo'n 650 goksites, die samen dit jaar 1.5 miljard dollar omzetten. Wetgeving over gokken die met de eigenaardigheden van internet rekening houdt, is er niet. En dat leidt soms tot bizarre zaken. Zoals die van Cynthia Haines, die in Webcasino's gokte met haar creditcard, in anderhalf jaar 70.000 dollar verspeelde en vervolgens haar creditcardmaatschappij Mastercard aanklaagde omdat die niet had mogen meewerken aan haar illegale gokactiviteiten. Geloof het of niet, Cynthia Haines kreeg een groot deel van haar gokschuld terug van Mastercard in een out of court settlement.

 

En nu dus Jay Cohen. Er wordt altijd gezegd, als je je dubieuze site vestigt in een obscuur land, dan kan je niets gebeuren. Vandaar Antigua. Maar Cohen heeft wat dat betreft buiten de waard gerekend. Er blijkt een 40 jaar oude wet te zijn die het gokken via 'wire communications' via draadverbindingen dus, verbiedt. En dat is wat Cohen heeft gepraktizeerd, en waar hij inwoners van de VS toe heeft aangezet. Cohen's advocaat betoogt dat deze wet nooit bedoeld is geweest voor Internet.

 

Als Cohen verliest, is dat een klap voor de gokindustrie. Maar ook als hij wint, kan hij niet achteroverleunen. De verwachting is dat wetgevers en aanklagers in de VS dan des te agressiever gaan zoeken naar manieren om het gokken tegen te gaan. Cohens compagnon Steve Schillinger, die wel op Antigua in de zon zit, laat weten dat hij zich geen zorgen maakt: wat er ook gebeurt, mensen willen gokken, dus ze zullen gokken.