Op zoek naar de slokop

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 6-3-'96


Met een eenvoudig en goedkoop apparaatje kun je op zoek naar stroomvreters in huis of op kantoor. Verdient zichzelf terug, en je leert nog eens wat.

Je bent een zeur als je probeert zuinig te zijn met energie. Aan laten staan is veel makkelijker, is de heersende mening. Op een beetje kantoor staan tientallen monitoren licht te geven terwijl er niemand naar kijkt. En er zijn veel meer overbodige kostenposten.

Met een klein Wattmetertje wordt het lèuk ze op te sporen. Voor 99 piek koop je een bouwpakket met losse weerstandjes en IC's, voor 129 gulden krijg je 'm werkend thuis en moet je alleen de behuizing van f. 19,95 eromheen schroeven. De Wattmeter komt tussen het stopcontact en het te controleren apparaat en toont op een LED-display het afgenomen vermogen in Watts. Hij houdt rekening met de faseverschillen tussen spanning en stroom, die in geval van wisselstroom de berekening van het vermogen ingewikkeld kunnen maken.

Eerst controleren of hij het doet: bij een paar gloeilampen en spaarlampen (de laatste veroorzaken faseverschillen) van bekend vermogen maakt hij geen fout. Dan kan de inventarisatie beginnen. De oude videorecorder verbruikt (als hij uit staat!) 10 W. Dat is, bij een kWh-prijs van 25 cent, ruim 20 gulden op jaarbasis. En was dat maar het enige apparaat dat stiekem staat te slurpen. De fax: ook 10 W, het antwoordapparaat: 5 W, de televisie op standby: weer 5 W, de printer, als hij niets doet maar wel aan staat: 10 W. Een onbelaste netadapter voor een gelijkstroomapparaat: 2 of 3 W - en we hebben heel wat van die dingen. Als we hier in huis helemaal niets doen hebben we na een jaar toch een elektriciteitsnota van 100 á 200 gulden.

Sommige apparaten verbruiken vooral energie als ze ingeschakeld staan; of ze ook actief zijn maakt niet zoveel uit. De versterker: 15 W, maar je moet hem oorverdovend hard zetten om daar 25 van te maken. De CD-speler: ingeschakeld 7 W, 9 W als er een CD speelt.

Hoe moderner de computer hoe meer hij gebruikt. Een oude Atari 1040 ST zonder harddisk doet 19 W voor de computer zelf en 23 voor de monochroom monitor. Een 486-machine gebruikt 90 W - en nog 28 als de kleurenmonitor uit staat. Een Pentium 60: 115 W, en zonder scherm nog altijd 55 W. Reken maar uit hoeveel dat per jaar kost voor uw kantoortuin.

Het koffiezetapparaat was even schrikken. Dat vroeg zo'n 800 Watt, maar bleek z'n vermogen met horten en stoten te vragen, door tussenkomst van een thermostaatje. Nooit geweten. Gemiddeld komt het neer op een Watt of 50, wat betekent dat je een thermoskan er in een paar maanden uit hebt.

Conrad, 06-0996600


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.