TV-beeld op papier

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 17-1-'96


Wat op het televisiescherm kan worden afgebeeld, kan ook worden afgedrukt, met een videoprinter. Minder flexibel maar makkelijker dan met een PC.

Het papierloze kantoor is er nooit gekomen, en zal er nooit komen, omdat mensen iets willen vasthouden. Ook op het gebied van videobeelden geldt dat, dat weet ik zeker sinds ik de nieuwe videoprinter van Sharp in huis heb gehad. Alles wat je op het televisiescherm kunt krijgen kan daarmee worden afgebeeld op een soort Polaroidfoto.

De videoprinter (f. 1499,-) kan op verschillende manieren in een video-installatie worden ingebouwd. Je kunt hem met een zogeheten S-videokabel op een camcorder of iets dergelijks aansluiten; hij kan tussen een videobron en de TV worden geschakeld en ook kun je 'm met de TV verbinden op zo'n manier dat de printer 'ziet' waar de televisie op is afgestemd.

Voor elke afdruk moet je een 'sheet' laden, een maagdelijk afdrukvel formaat albumfoto. Met een druk op de knop zet je een videobeeldje in het geheugen van de printer. Bij bewegende beelden vereist dat goede timing (en zal het vaak gebeuren, net als met foto's, dat mensen op de afdruk raar kijken). Daarom biedt de printer een 'preview'-mogelijkheid. Maar het beeld van een video bijvoorbeeld kun je stil zetten om rustig dat ene perfecte beeldje uit te zoeken. De printer maakt dan een plaatje in kleur met de resolutie van het TV-scherm, dus minder dan die van een gewone kleurenfoto. De kleuren zijn heel behoorlijk. Je kunt ook beelden opsparen en ze verkleind met z'n vieren of zestienen reproduceren.

Wij zijn verguld met de albumklare foto's die we van de kindervideo hebben gemaakt. Onze dochter idem met haar printje uit de Lion King en zoonlief met een exemplaar van het Europa Cup-doelpunt van Patrick Kluivert tegen AC Milan (van CD-i). Allemaal spul dat we in softwarevorm gewoon in huis hebben maar dat blijkbaar pas echt bestaat op papier. Die sheets kosten overigens f. 85,- per 50 stuks, inclusief kleurlinten.

Zo kan een zakenrelatie na het zien van de bedrijfsvideo een beeldje daaruit op papier meekrijgen, als aandenken annex visitekaartje. Dat zal indruk maken. Beelden die door een collega in het veld zijn gemaakt kunnen uit de videoprinter worden gehaald zodat er tijdens een bespreking lekker op kan worden getekend en gekrast.

De videoprinter is een beetje lawaaiig en niet zo snel. Een afdruk maken duurt ruim een halve minuut. Het moet flexibeler kunnen: met een TV-tunerkaart in de PC en een kleurenprinter heb je voor hetzelfde bedrag uitgebreider mogelijkheden, zoals uitsnedes maken, vergroten of verkleinen en kopieren naar een tekstverwerker. Maar een videoprinter is makkelijker aan te sluiten en daardoor voorlopig aantrekkelijker voor wie dringend een TV-beeldje moet vasthouden.

Sharp Benelux: 030-6359500


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.