Kringlooptrui is een luxe

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 8-3-'95


Gebruikte frisdrankflessen zijn een prima grondstof voor textiel. Truien van hergebruikte PET en PVC zijn al te koop, opvallend genoeg vooral in de luxe sector van de markt.

Als je deze 'fleece' trui aan hebt hoef je niet te stoken. Kouwelijke gezinsleden vechten erom, ook als de kachel aan is. De kwaliteit straalt er van af. In conversaties met derden leidt het gevaarte steevast tot verwarring. Het begint meestal met ontzag: 'Mooie trui, zit zeker wel lekker?' Of: 'Goed spul zeg, waar heb je die vandaan?' Vroeg of laat kom je dan trots voor de dag met de meest opmerkelijke eigenschap van het kledingstuk - de grondstof ervoor is gewonnen uit afgedankte frisdrankflessen. De bewondering slaat om in verbazing: 'Dan was-ie zeker wel goedkoop?' Nou nee, eh... en de gezichten spreken boekdelen. Je hebt je laten tillen.

De fleece in kwestie is gemaakt van een PET-vezel (polyethyleentereftalaat), die voor de leek aardig aan wol doet denken. PET is een heel gebruikelijke grondstof voor kleding. Door de stijging van de prijs van nieuwe grondstof is het hergebruikte materiaal aantrekkelijker geworden. Met een deel van het verschil konden de recyclebedrijven hun winstmarge verhogen zodat niet alleen de truienmaker profiteert. Fabrikanten van yuppenkleding durven het eerst. De eerste kringlooptruien zijn van het merk Patagonia en zijn gemaakt van priklimonadeflessen opgewerkt door DSM-dochter Reko. Ze kosten een honderdje of twee, en worden verkocht met een etiketje: 'made with post-consumer recycled soda pop bottles.' Voor de ondernemer is de winst, voor de consument het goede gevoel.

PET is niet de enige plastic die in truien wordt gestopt. Volgens een persbericht van Elf Atochem in Duitsland doen ze het daar met PVC, afkomstig van 'Mineralwasserflaschen'. PVC? Het verfoeide PVC? Even checken of dat geen vergissing is. 'Ja, als wij zeggen dat het PVC is dan is het dat ook,' klinkt het wat geïrriteerd door de telefoon. PVC is ongeschikt voor flessen prik omdat het CO2 doorlaat, maar het is in zwang voor flessen mineraalwater zonder koolzuur. Elf heeft iets meegestuurd wat de breiers onder ons een proeflapje noemen en daarmee doen we voor alle zekerheid nog de brandproef. PVC brandt namelijk geel en ruikt dan naar zoutzuur. En ja hoor, het stukje proeflap geeft een mooie gele vlam en rook die heftig op de keel slaat.

Elf heeft voor vezelmaker Rhovyl onderzocht waarom aanvankelijk het filteren van het opgeloste PVC niet goed wilde lukken. Met elektronenmicroscopie kwam men er achter dat verontreinigingen als kleurstoffen, papier- en lijmresten daarvoor verantwoordelijk waren. Nu de problemen met betere reiniging zijn ondervangen worden er truien van PVC op de markt gebracht onder de merknaam Charles Dubourg, ook al niet goedkoop.

De vraag is nu: wat maak je van afgedragen truien?


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.