Zelf rondkijken op een vliegveld

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 17-3-'95


Ben je wel eens op een vliegveld geweest? Misschien niet; dan wil je vast weten hoe het er daar uitziet. Als je er al eens bent geweest heb je misschien niet alles begrepen wat je zag. Of wie weet ga je binnenkort wel vliegen en zou je van tevoren willen weten wat je te wachten staat.

Dan zou je eens moeten kijken naar de CD-i 'Tim & Beer op het vliegveld'. Een CD-i is een soort videofilm. De film staat op een schijfje dat lijkt op een muziek-CD. Hij gaat in een apparaat dat lijkt op een CD-speler, maar dat je aansluit op je TV, net als een videorecorder. Het leuke van een CD-i is dat je tijdens de film zo nu en dan zelf mag zeggen hoe het verder moet gaan. Als je niet oppast kun je daar thuis dus ook ruzie over krijgen.

Tim en Beer gaan logeren bij familie in een ver land; daarom gaan ze met het vliegtuig. De reis begint in de grote hal van het vliegveld waar het vreselijk druk is. Daar moeten ze hun bagage inleveren, hun ticket (het kaartje) voor het vliegtuig laten zien, enzovoort. En dan kun je meteen al kiezen. Beer gaat namelijk op de lopende band zitten die alle bagage naar het vliegtuig brengt, en Tim gaat, zoals dat hoort, met zijn paspoort naar de douane. Je mag zelf weten met wie je mee gaat. Ik kan je vast verklappen dat Tim een vliegtuigmonteur tegenkomt die hem van alles laat zien en dat Beer zelfs in de verkeerstoren belandt. Je zult zo'n CD-i dus meer dan één keer moeten bekijken voor je alles hebt gezien. In het vliegtuig mag je zeggen of Tim met een stewardess mee gaat eten brengen aan de passagiers, of dat hij bij de piloot gaat kijken. En zo zijn er veel meer momenten dat jij het het voor het zeggen hebt.

Je kunt ook wanneer je maar wilt de film stil zetten om iets extra's te gaan doen. Als je wilt verandert je televisiescherm in een kleurplaat of een legpuzzel. Ben je klaar, dan gaat het verhaal weer verder. Je kunt stukken overslaan die je niet de moeite waard vindt. Maar als je meer wilt weten over het vliegveld dan er vanzelf al wordt verteld dan kun je daarvoor kiezen. Dan hoor je bijvoorbeeld wat een douanebeambte precies doet, waarom er een veiligheidscontrole is en dat soort dingen. Daardoor maakt het niet uit hoe oud je bent. Je broertje of zusje van vier kijkt naar Tim & Beer alsof het een doodgewoon televisieprogramma is. Iemand van zes of zeven gaat waarschijnlijk lekker zitten kleuren en puzzelen. En ben je negen of tien dan wil je denk ik het naadje van de kous weten en maak je alle uitstapjes die er maar te maken zijn.

Er waren wel een paar dingetjes die ik niet zo goed vond. Tim en Beer maken een paar keer grapjes over twee dikke mensen die met het vliegtuig mee gaan en dat vond ik geen grappige grapjes. En verder deed de manier waarop Beer praat me nogal denken aan Tommie van Sesamstraat. Maar misschien ben ik de enige die dat vervelend vindt. Al met al vond ik 'Tim & Beer op het vliegveld' heel leuk om naar te kijken. Het geeft je een goed idee van de gang van zaken op een vliegveld en in het vliegtuig.

'Tim & Beer op het vliegveld' kost 79,95.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het CD-i-menu.
  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.