Tijdklok

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 25-8-'93


Om mijn pols heb ik een tijdhorloge. Op mijn nachtkastje staat een tijdwekker. Mijn zakcomputer is voorzien van een tijdagenda. Mijn videorecorder, tenslotte, wordt bestuurd door een elektronische tijdklok.

Het is maar goed dat ik dat laatste woord niet hoef uit te spreken want dat is me nog nooit gelukt. Een klok die op een vooraf ingesteld tijdstip een machine in werking zet heet een schakelklok. Wat er niet deugt aan het woord 'tijdklok' hoef ik naar ik hoop niet uit te leggen. Tijdklok, Jezus mina.

De wildste apparaten worden tegenwoordig voorzien van ingebouwde schakelklokken. Ik heb wat voorbeelden gegeven en ik kan er nog de televisie aan toevoegen. Dat is op zichzelf geen wild apparaat, maar in verband met een schakelklok wel. Sommige modellen schakelen zichzelf uit op een door de kijker te kiezen moment, andere doen dat automatisch na x minuten ruis. Het laat zich raden wat hiervan de belangrijkste toepassing is.

Om redenen die mij duister zijn, zijn schakelklokken nog altijd nauwelijks te vinden in stereo-apparatuur. Met een simpel schakelklokje, van het soort dat standaard zelfs in de goedkoopste, Koreaanste videorecorders zit, zou een cassetterecorder mijn favoriete radioprogramma kunnen opnemen als ik werk of mijn vrije tijd besteed. Ik zou er dan naar kunnen luisteren wanneer mij dat uitkomt, bijvoorbeeld in de auto. De momenten dat op *een* van onze vijf radiozenders iets te beleven valt en de momenten dat ik tot audio ben veroordeeld, vallen zelden samen. In dit walkmantijdperk zouden programmeerbare cassetterecorders de radio iets van zijn verloren populariteit kunnen teruggeven.

(Overigens is een reguliere cassetterecorder in combinatie met een ouderwetse mechanische schakelklok geen oplossing. De recorder moet dan uren in de opnamestand staan. Daardoor krijg je deuken in de aandrijfrol en dat veroorzaakt janken.)

Met zo'n schakelklok wordt elke stereoinstallatie een sublieme wekkerradio. U kunt gewekt worden met een bandje (tekst in te spreken door uw partner), met een mooie CD of gewoon met het ANP-nieuws. Ingewikkelder versies kunnen u, terwijl u zich overgeeft aan een hobby, een concert op Radio 4 laten horen, dit onderbreken voor het nieuws op een andere zender, om na afloop een eerder opgenomen bandje te starten. Technisch geen heksentoer en erg duur kan het ook niet wezen.

Hierbij verklaar ik de actie 'Een klok in m'n toren!' voor gestart. Het blijkt dat sommige merken hun duurste stereo-installaties programmeerbaar te hebben gemaakt. Maar dat is niet voldoende. De videorecorders bewijzen dat het ook in relatief goedkope apparatuur kan. Wij van 'Een klok in m'n toren!' eisen betaalbare ingebouwde schakelklokken. Tijdklokken zullen worden geboycot.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Optimax menu
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.