Rekenen in de ruimte

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 3-3-'95


Computerliefhebbers spreken een raar soort Engels. Je hebt woorden als hardware (je zegt: hardwer), dat betekent 'apparaten', en software, dat zijn de programma's die van een kale computer een tekstverwerker maken of een spelletjesmachine of zoiets. De laatste tijd hoor je steeds vaker een nieuw woord: kidware, oftewel computerprogramma's voor kinderen. Computerwinkels doen daar goede zaken mee want kinderen spelen graag met computers en ouders vinden dat wel best. Kinderen achter een computer zijn niet lastig en het is ook belangrijk, denken volwassenen, dat kinderen leren omgaan met die Moeilijke en Gewichtige Machines.

Wat heb je nu voor leuke kidware? Hoe mooi de advertenties en de dozen er ook uit zagen, ik ben een hele hoop saaie spelletjes tegengekomen voor ik iets zag wat me leuk leek. (Vraag dus als het even kan in de winkel of je een spel, of een ander programma, mag proberen voor je het koopt.) Dat was trouwens ook het eerste dat ik tegenkwam waarin niet de hele tijd Engels werd gepraat of geschreven, maar gewoon Nederlands. Ik heb het over 'Zoeken naar Robot Spot'. Dat is een spel waarbij je door het oplossen van sommen een vriendelijke robot moet bevrijden uit de klauwen van een onvriendelijk ruimtewezen.

Zelf ben je in dit spel zogenaamd de ruimtevaarder Blasternaut (wie verzint zo'n naam?). Je ziet robot Spot ontvoerd worden door de booswicht, die daarbij een spoor van vuiligheid in de ruimte achterlaat. Klokhuizen, lege blikjes, visgraten, van alles. Eerst de rommel opruimen. Door het oplossen van sommen krijg je energie voor een trekstraal die alle afval je ruimteschip in zuigt. Maar alleen als je goed mikt en dat valt nog niet mee. Zo moet je steeds čn goochelen met cijfers čn handig manoeuvreren met je muis, vier etappes lang, tot je je naar je robot toe hebt gevochten. Hoe beter het rekenen je afgaat, hoe moeilijker de sommen worden.

Nou vraag je je misschien af wat er zo aardig is aan al dat gereken. Niet veel misschien, behalve als je er toevallig goed in bent. Het punt is dat volwassenen de hele tijd stiekem proberen om kinderen iets te leren. Ze denken dat je wel sommen zult gaan maken, en het nog leuk gaat vinden ook, als ze er maar een spelletje omheen bouwen. 'Zoeken naar Robot Spot' wordt pas echt spannend als jij stiekem de regels gaat veranderen. En dat kan. De sommen worden automatisch moeilijker als je weinig fouten maakt. Als je wilt dat de sommen makkelijk blijven moet je dus proberen precies genoeg fouten te maken. Vooral in de laatste etappe van het spel, als je maar weinig tijd hebt en een beperkt aantal 'levens', is het een hele kunst om genoeg fouten te maken, maar niet teveel.

Verder is het zo dat het spel sommen kiest uit bestaande lijsten. Die kun je vervangen door lijsten van sommen die je zelf hebt gemaakt. Natuurlijk kun je een lijst maken van sommen die voor jou niet zo lastig zijn. En verder heb ik nog iets ontdekt, maar ik kan maar beter niet alles verklappen anders krijg ik moeilijkheden. Je resultaten in het spel worden ergens opgeslagen. Met een tekstverwerker kun je alle bestanden bekijken en zo kun je het bestand waar de resultaten in staan vinden en zelfs veranderen. Je geeft jezelf dan een gigantisch aantal punten. Of je verandert de datum waarop je hebt gespeeld en je vult een datum in van ver in de toekomst. Of bedenk zelf iets. Verander geen andere bestanden, anders loop je tegen de lamp, of het hele spel moet opnieuw worden geďnstalleerd (ook niet zo'n ramp trouwens).

'Zoeken naar Robot Spot' is te krijgen op diskettes, maar ook op CD-ROM. Dat is een CD die eruit ziet als een muziek-CD, maar in een CD-speler voor de computer moet. Leg je ouders maar uit dat het spel in dat geval bijna geen ruimte op de harde schijf in beslag neemt. Wat de prijs betreft wordt het even rekenen. f. 89,90 is wel een hele hoop geld. Maar er zijn soms computerwinkels of boekhandels die zelfs dat weten te veranderen.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.