It's...

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 7 juni 1995


Op 5 oktober 1969 zond de BBC de eerste aflevering uit van Monty Python's Flying Circus. Ter gelegenheid van het feit dat dit op de kop af ruim 25 jaar geleden is, is een aantal interactieve CD's verschenen. Het historische beeld en geluid is daarbij op eigentijdse wijze gebruikt, met goedkeuring van de Python-leden.

Voor het CD-i systeem van Philips (makkelijk op de TV aan te sluiten, prijzen spelers vergelijkbaar met die van videorecorders) is er een schijf met sketches en n met liedjes. De twee compilaties roepen een sterk 'Greatest Hits'-gevoel op. Bij de zeventien sketches vinden we de bekende succesnummers, zoals 'Dead Parrot' en 'Nudge Nudge'. De meeste zijn nog steeds reuze grappig, maar het geheel is een samenraapsel. Sommige scnes die op de CD staan, zijn niet als sketch bedoeld maar zijn afkomstig uit Monty Python-speelfilms. Andere komen uit opnames van theatervoorstellingen die het gezelschap een tijdlang heeft gegeven. Dat sommige fragmenten uit een groter geheel afkomstig zijn is soms te merken doordat ze nogal abrupt eindigen. Het enige interactieve aan deze CD is de mogelijkheid een gewenste sketch te selecteren en al dan niet te kiezen voor ondertiteling.

Aan soortgelijke problemen lijden de liedjes, eveneens zeventien in getal. 'Every Sperm is Sacred' is magnifiek, evenals 'The Galaxy Song' waarin een prachtig zingende Eric Idle de eerste beginselen van de astronomie volkomen correct uiteenzet, tot en met de afmetingen van het Melkwegstelsel. Maar sommige liedjes duren nog geen minuut en het is een gemis dat de sketch waar ze uit voortvloeien ontbreekt. Twee van de liedjes zijn trouwens geen liedjes maar sketches. 'Argument Clinic' ('This isn't an argument.' 'Yes it is.' 'No it isn't.'), en 'Dead Parrot', beide ook vertegenwoordigd op de andere CD. Dit houdt verband met het malle verschijnsel karaoke. De CD-i met Monty Python-liedjes voorziet in de mogelijkheid de stemmen uit te schakelen, zodat de kijker de zangpartijen zelf kan doen. En dat kan bij de bewuste sketches dus ook. Een fan, bezig voor de televisie John Cleese na te synchroniseren, dat is een Python-sketch op zichzelf.

Een derde CD-i, 'Invasion of the Planet Skyron', met een op Monty Python gebaseerd spel, is nog niet verkrijgbaar. De speler bestuurt hier een groepje heren dat het Python-gezelschap voorstelt en moet zich daarmee van ene naar het andere idiote subspel worstelen. Een handleiding is er niet; je moet maar zien waar je klikt met het pijltje van de 'muis' en sommige dingen veranderen per keer dat je de CD start. Onderweg wordt de speler in Pythoneske decors (afgestaan door Terry Gilliam zelf) bedreigd door verscheurende dieren en zware voorwerpen die uit de lucht komen vallen, en mag hij op zijn beurt kleine meisjes neerslaan en omaatjes overrijden. De hiermee gescoorde punten kunnen ergens in het spel worden geruild tegen videofragmenten. Maar onderweg worden er, door een klikactie of ongevraagd, genoeg sketches gratis vertoond. Sommige zijn op verrassende wijze aangepast. 'Invasion of the Planet Skyron' blijft plezierig in de geest van Python en je kunt er waarschijnlijk dagen mee zoet zijn. Bijzonder aan de CD-i's is dat ze zijn gemaakt door het onafhankelijke Amsterdamse produktiebedrijf Daedalus, en dus niet door een Brits bedrijf of een Philips-dochter.

Ook de moeite waard is 'Monty Python's Complete Waste of Time'. Dat is een CD-ROM, dus alleen bruikbaar voor diegenen die hun computer met de juiste apparatuur hebben uitgebreid. Hieraan heeft Gilliam, de animatie-expert, actief meegewerkt, en dat is te merken. Overal waar je klikt komen Mona Lisa's en Bobby's tevoorschijn, verliezen gestaltes hun lichaamsdelen en ploppen er ogen uit gezichten, worden beesten opgeblazen en klinken geluidsfragmenten uit de TV-serie.

De CD-ROM bevat ook spelletjes in Python-stijl, bijvoorbeeld 'Spot the Loony' en een tot flipperkast getransformeerde kerk. Ook is er een spel, 'The Secret to Intergalactic Success', dat ergens is verstopt. Wie het spel weet te vinden, het tot een goed einde brengt en de oplossing instuurt maakt kans een computer te winnen.

Dan zijn er een TV-kamer en een portrettengalerij die beide sketches vertonen. Zoals altijd op de computer is de kwaliteit van het beeld allerbelabberdst; beeld en geluid zijn niet eens synchroon. Van sommige sketches is zelfs alleen het geluid aanwezig. Voor een fatsoenlijke videoweergave is de CD-i verre te prefereren.

Anders ligt het wanneer u uw computer wilt pythoniseren. De CD-ROM is namelijk voorzien van een Desktop Pythonizer, die u in staat stelt uw hele computer vol te stoppen met Monty Python-snuisterijen. U kunt uw Windows-ikonen vervangen door symbolen van Python-signatuur. Bezitters van een geluidskaart horen onder normale omstandigheden geluiden bij bepaalde handelingen, bijvoorbeeld getinkel bij het afsluiten van Windows of een kordaat akkoord als ze iets proberen te doen wat niet kan. Dit kunnen Python-sound bites worden, meestal vieze geluiden of rauwe kreten. Of wat dacht u van een gepythoniseerde screen saver, de animatie die vanzelf in werking treedt als de computer een paar minuten niet wordt gebruikt. In de Python-versie kan de screen saver zelfs de gedaante krijgen van een geschift spelletje. En datzelfde geldt voor het behang, het decor waar alle vensters van Windows vr worden geplaatst. In de Desktop Pythonizer kunt u zelfs kiezen tussen Living Wallpaper en Dead Wallpaper. Wie Windows een beetje kent moet in staat zijn stiekem de computer van een collega te pythoniseren. De benodigde files kunnen thuis op een diskette worden gezet en gaan zo onopvallend mee naar het werk.

'Invasion of the Planet Skyron' en 'Monty Python's Complete Waste of Time' zijn allebei een nostalgische terugblik n een op zichzelf staand werkstuk. En daarnaast een bijzonder effectieve manier om tijd te verdoen.

More Naughty Bits, Monty Python, sketches. CD-i f. 59,95 Live With(out) Monty Python, liedjes. CD-i f. 59,95 Invasion from the Planet Skyron, spel. CD-i, prijs nog niet bekend. Monty Python's Complete Waste of Time, CD-ROM, f. 79,95


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het CD-i-menu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.