Mp3: Alle muziek gratis en in CD-kwaliteit

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 23-12-'97 

Voordat de nieuwe CD van de Stones uitkwam in Nederland waren er al mensen die 'm hadden. Gratis, in CD-kwaliteit, via Internet. Het is de ultieme nachtmerrie van de CD-industrie, erger nog dan de goedkope CD's die vanuit Amerika via Internet worden aangeboden.

Een en ander is mogelijk door de doorbraak van MP3, een nieuwe manier om muziek digitaal op te slaan. Hiermee neemt een minuut muziek nog geen Megabyte in beslag. De winst vergeleken met de opslag op audio-CD is ruim een factor tien. Dat wordt bereikt door informatie weg te laten die je toch niet hoort. Als er bijvoorbeeld in het geluid een harde toon aanwezig is, worden zachtere tonen met bijna dezelfde hoogte niet waargenomen. Die kun je dus weglaten. Verder wordt geluid pal voor en na een luid fragment niet opgepikt door ons brein. Ook daar is winst te boeken.

Een popsong van een minuut of vier in MP3-formaat kan in theorie door een modale modem in een kwartiertje van Internet worden gehaald. Kosten: twee kwartjes aan telefoontikken. Het staat dan als bestand op de harde schijf van de ontvanger en die kan het naar believen afspelen, verder verspreiden of zelfs bewerken. Programma's om dat soort dingen te doen zijn gratis op Internet te krijgen, evenals programma's om muziek van band of CD te vertalen in het MP3-formaat.

Dit is een uitkomst voor artiesten die die geen platencontract hebben en geen airplay op de radio. Neem iets op, haal het door de PC en zet het op Internet. Het aanbod op Internet van muziek in MP3 neemt explosief toe. Het Tros-programma Radio Online heeft de CD in de ban gedaan en draait alleen nog maar muziek die uitsluitend via Internet is te krijgen. Voor het woord 'draaien' moet, zoals ook bij de telefoon is gebeurd, nu wel een alternatief worden verzonnen.

Minder leuk is dit alles voor musici die wèl CD's maken. Elke amateur kan auteursrechtelijk beschermde muziek van CD op Internet zetten, en dat gebeurt op grote schaal. Duizenden nummers zijn zomaar te downloaden; natuurlijk moeten vooral de populairste artiesten het ontgelden. Van de Spice Girls, Back Street Boys, Queen, Michael Jackson, Mariah Carey, Prodigy, de Stones en vele anderen liggen hele CD's op het plaveisel van de digitale snelweg. Over CD's gesproken, zelf CD's beschrijven is niet zo moeilijk meer. Een CD-ROM met MP3-bestanden kan tien keer zoveel muziek bevatten als een gewone CD, in dezelfde kwaliteit. Zulke CD's, met honderden hits erop, worden voor een prikje te koop aangeboden. Ze kunnen overigens alleen op de PC worden afgespeeld; de stereo is daarvoor ongeschikt. Maar CD-spelers die geschikt zijn voor MP3 zullen er vast komen.

Niet dat voor de muziekliefhebber het paradijs al is uitgebroken. De prijs die je betaalt voor de zuinige bestandsvorm is die van een Pentiumcomputer. Het kost immers veel rekenkracht de muziek tijdens het afspelen te decomprimeren. MP3-sites worden vaak opgericht door hobbyïsten en zijn niet altijd even legaal, dus willen bestanden of hele sites nog wel eens van Internet verdwijnen. Verder staan de meeste MP3-sites permanent roodgloeiend wat het downloaden vertraagt en dus duurder maakt. Muziek op computerschijf bewaren is goedkoper dan CD's kopen maar toch verre van gratis. Op een tientje per CD moet je wel rekenen.

Deze probleempjes zullen door de technische ontwikkelingen vanzelf verdwijnen. Artiesten, platenindustrie en auteursrechtorganisaties zullen er een hele kluif aan hebben om in de toekomst nog wat geld in te zamelen bij de muziekliefhebbers.

Mp3 sites:

http://www.mp3.com,

http://www.multiweb.nl/~bramenpim/mp3.htm,

http://users.cybercity.dk/~bdc2483/mp3.htm,

http://members.tripod.com/~free_place/,

http://www.iuma.com/,

http://privat.schlund.de/mvi/mp3/mp3software.html,

http://www.geocities.com/SouthBeach/Marina/8199/z_songs.html.


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.