De Schijf van 999

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 24-5-'95


Wat was ook weer de elasticiteitsmodulus van Alclad2024-T361? Oeps, vergeten. Wie weet nog de warmtegeleidingscoëfficiënt van ERTi-5AH-2.5Sn-ELI? Vroeger kenden mensen de hele Bijbel en het verzamelde werk van Joost van den Vondel uit het hoofd. Vandaag de dag moet je zoiets opzoeken.

Opzoeken, vroeger deed je dat in een dik boek. Tegenwoordig hebben we daar een uitgesproken cool medium voor in de vorm van de CD. De CD-i 'Materialen Interactief' bevat gegevens over 999 (hoe krijgen ze het voor elkaar) industriële materialen, op een moderne manier verweven met audiovisueel materiaal .

Wie de CD-i start kan kiezen tussen 'Materialen', 'Technieken' en 'Proeven'. De eerste geeft materiaaleigenschappen, de tweede bewerkingmethoden zoals vormen, verbinden en afwerken, en de derde tests waarin de belangrijkste materiaaleigenschappen tot uiting komen. Waar mogelijk worden filmpjes gebruikt, of eigenlijk diavoorstellingen met gesproken commentaar en incidenteel bewegend beeld. Door te kiezen voor dia's en te bezuinigen op het bewegend beeld hebben de makers het onderste uit de kan weten te halen: er staat 3,5 uur zendtijd op de CD. Deze 'audiovisuals' zijn dus zo functioneel mogelijk gehouden en ze maken daardoor een plezierige, rustige indruk. In het commentaar zitten aangename pauzes en het hindert helemaal niet dat een dia soms tien seconden blijft staan.

De materialen zijn in zes rubrieken ingedeeld: ferro, non-ferro, technisch keramiek, kunststoffen, glas en hout. Je kunt vragen naar allerhande eigenschappen, bijvoorbeeld op natuurkundig, mechanisch en chemisch gebied. Ook kun je eisen formuleren (smeltpunt minstens zoveel, treksterkte zoveel, kostprijs hoogstens zoveel, ...) en een materiaal zoeken dat daar aan voldoet.

Glas en hout doen voor spek en bonen mee; er zijn maar drie glassoorten en vier soorten hout opgenomen. Ze zijn er 'ter vergelijking', maar eigenlijk is dat jammer. Het zijn volwaardige materialen en even rijk geschakeerd als bijvoorbeeld staalsoorten. Philips deelt mee dat er al gedacht wordt aan een versie speciaal voor de bouw met een sterker accent op dergelijke stoffen.

Afgezien van zo'n kleinigheid is 'Materialen Interactief' een nuttig naslagwerk, en zo verzorgd dat het zich ook als interactief televisieprogramma laat gebruiken. Uw recensent heeft zich audiovisueel laten voorlichten over wel acht verschillende lastechnieken en dat verveelde geen moment. Het programma wordt geleverd met opdrachtkaarten, zodat het ook als opleidingsmateriaal is te gebruiken. Ook op beurzen, open dagen en dergelijke kan het goede diensten bewijzen: er is een automatische piloot die continu een selectie van de audiovisuals afspeelt. De prijs is aan de pittige kant: 6000 gulden, maar bij grotere aantallen is korting mogelijk.

Voor opleiding en voorlichting is CD-i heel geschikt. Het gedeelte met materiaalgegevens zou op een CD-ROM beter tot zijn recht komen. Het is dan makkelijker toegankelijk (op de eigen werkplek, eventueel via het netwerk) en veelzijdiger inzetbaar (creëren tabellen in rapporten). Volgens Philips zijn daar geen plannen voor, maar is een CD-ROM vrij makkelijk te maken als er vraag is.

Informatie: Philips Media, 040-783665


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
Terug naar het CD-i-menu.

Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.