Vader grijpt de macht!

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 16-6-'95


Bij ons thuis mag je als minderjarige niet zomaar aan de computer zitten. Je zou eens per ongeluk bestanden kunnen wissen of expres gluren in brieven of financiële zaken die je niet aangaan. Meestal blijft er voor de zekerheid een volwassene in de buurt.

Maar als de kat van huis is vieren de muizen feest. Of niet? Er is nu een nieuw computerprogramma, Kiddesk, waarmee het computergebruik in het gezin aan strenge regels kan worden gebonden. Toch kan het er leuker op worden.

Het werkt zo. Degene in het gezin die Kiddesk heeft gekocht en geïnstalleerd kan gaan spelen voor systeembeheerder, dat is computertaal voor 'de baas van het spul'. Dat zal je vader dus wel weer zijn. Hij kan Kiddesk zo instellen dat na het aanzetten van de computer niet het scherm van Windows tevoorschijn komt, maar dat van Kiddesk. In dat openingsscherm van Kiddesk kan iedere gebruiker, dus elk gezinslid behalve de huisdieren, een eigen ikoontje krijgen. Dat is zo'n plaatje waar je op kunt klikken. Als je dat doet, kom je bij je eigen bureau, dat is een scherm met je naam erop dat er inderdaad uit ziet als een werktafel. Kiddesk heeft verschillende modellen bureaus, dus bij het instellen van het programma kan iedereen gezellig zijn eigen bureau uitkiezen, alsof je aan het winkelen bent. Als je dat wilt kun je dagelijks van bureau en van naamplaatje veranderen (je naam blijft wel hetzelfde).

Op zo'n bureau vind je allerlei snuisterijen die je kunt gebruiken door erop te klikken, zoals een kaartenbak, een agenda en een rekenmachine. Bovendien vind je op jouw bureau de spelletjes en de serieuze programma's die jou zijn 'toegewezen'. Want de systeembeheerder maakt uit wie welke programma's mag gebruiken. Als jij van het communicatieprogramma moet afblijven in verband met de telefoonrekening, dan vind je dat niet op je bureau. De tekstverwerker mag je misschien wel gebruiken maar dan kan de systeembeheerder bepaalde bestanden voor jou onzichtbaar maken, bijvoorbeeld de brieven aan de belastinginspecteur en het hoofd van de school.

En wat dan nog? Dan ga je toch gewoon naar het bureau van iemand die wel alles mag? Nee, want de truc van Kiddesk is dat je alleen bij een bureau kunt komen met een wachtwoord. Je kunt het programma zonder wachtwoorden gebruiken maar dan kun je het beter bij Windows houden. Als je een wachtwoord aan jouw bureau koppelt kan je broer of zus ook niet in jouw spullen snuffelen. En als de systeembeheerder zijn werk goed heeft gedaan kun je vanuit Kiddesk zonder zijn wachtwoord geen instellingen veranderen en ook niet naar Windows gaan.

Dat klinkt misschien vervelend en onvriendelijk, maar in de gewone wereld zijn we niet anders gewend. Daar is het ook niet de bedoeling dat je in andermans bureauladen gaat wroeten. Misschien vind je het zelfs wel prettig om je eigen 'plek' te hebben in de computer. En bovendien heeft Kiddesk als goedmakertje een paar heel leuke snufjes. Zo kun je elektronische post sturen naar een ander bureau. De eigenaar van dat bureau vindt je briefje de eerstvolgende keer dat hij de computer gebruikt. En als de computer een geluidskaart en een microfoon heeft dan kun je zelfs gesproken berichten sturen naar elkaars 'antwoordapparaat'!

Kiddesk is er op diskettes (ISBN 90 229 3903 0) of op CD-ROM (90 229 3898 0). Prijs f. 99,90. Bruna Informatica Utrecht.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Menu Overige Software.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.