Je eigen kamer in de computer

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 20-10-'95


Vroeger werden gebouwen, auto's, schemerlampen en blikopeners ontworpen aan de tekentafel: een grote kantelbare tafel die meestal in een schuine stand door de tekenaar wordt gebruikt. Zulke tafels zijn allang verdrongen door de computer. Alles gebeurt tegenwoordig aan het beeldscherm.

Thuis kun je ook tekenen op de computer. Op bijna elke computer vind je een tekenprogramma, waarmee je makkelijk figuren kunt tekenen, vlakken kunt kleuren en dingen kunt veranderen. Alleen, als je zo bijvoorbeeld een huis hebt getekend, dan heeft het geen achterkant. Eigenlijk zou je willen bouwen in de computer, en dan om je bouwwerk heen lopen. Dat is ook de manier waarop echte ontwerpers vaak werken. Ze hebben op hun scherm een soort blokkendoos, bouwen hun ontwerp en hoeven dan niet meer apart een voor-, boven- en zijaanzicht te tekenen. Dat heet computergesteund ontwerpen, op z'n Engels Computer Aided Design, ook wel CAD.

Zulke programma's zijn groot - dus niet geschikt voor elke computer - en duur. Een heel eenvoudige versie van zo'n CAD-programma is KidCAD, dat je sinds kort in sommige boekhandels en computerwinkels kunt kopen. Met KidCAD kun je op een blokkendoos-achtige manier bouwwerken op het scherm maken. Als je begint kun je een omgeving kiezen, bijvoorbeeld een stad of het platteland. Dan neem je uit een verzameling vormen datgene wat je nodig hebt, bijvoorbeeld een muur, een vloer, een deur of een dak. Je sleept dat met de muis naar de plaats waar het onderdeel moet komen en daar laat je het los. Staat het niet helemaal goed dan kun je het nog verplaatsen, draaien of wissen.

Ik maak me sterk dat je je eigen huis vrij precies kunt nabouwen, want er zijn heel veel soorten blokken. Ook aan een dakkapel-blok is bijvoorbeeld gedacht. Is het huis af dan kun je er inderdaad omheen lopen, al viel het mij wat tegen dat je dat alleen met vrij grote sprongen kunt doen. Je kunt de tuin inrichten met planten en tuinmeubels en je kunt er ook mensen en dieren in zetten.

Vergeet niet de binnenkant van je huis! Je kunt een keurige indeling in kamers maken en alles kan worden ingericht met meubels, keukenapparatuur en sanitair. Je kunt dus je eigen kamer namaken, en misschien eens een nieuwe inrichting proberen. Maar ook hier een tegenvaller. Je kunt niet zelf blokken ontwerpen, of de bestaande blokken vergroten of verkleinen. Bij echte CAD-programma's is dat heel gewoon. Met KidCAD kun je dan ook niets anders maken dan huizen. Ook kan je de 'camera' niet overal neerzetten. Als je een huis af hebt kun je er niet meer in kijken, tenzij je een buitenmuur hebt weggelaten.

KidCAD is dus wel leuk maar een beetje simpel. Er is wel veel aandacht besteed aan het slopen, want net als bij echte blokkendozen is het kapotmaken deel van de pret. Voor het wegvagen van je bouwsels zijn tien methodes, waaronder een bom, een laserstraal, een bulldozer en een bijenzwerm. Veel plezier.

KidCAD, prijs f. 89,90. Bruna Informatica, Utrecht


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Menu Overige Software.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.