Een zenderpark door natuurlijke selectie

Herbert Blankesteijn


Het probleem: er zijn negen dorpjes en van elk daarvan zijn de lokatie en het inwonertal bekend. Met drie radiozenders, elk met een verschillend bereik, moet een maximaal aantal mensen worden bereikt. De grootst mogelijke buit is 6437 mensen. Wie vindt de beste oplossing, de mens of het darwinistische computerprogramma Evolver?

We trekken cirkels, groeperen de dorpjes in gedachten, berekenen afstanden en schuiven met de zenders. Na een kwartiertje puzzelen bereiken we 6152 mensen.

Nu Evolver. Het spreadsheet bevat plaatsen, inwonertallen, afstandsberekeningen en als enige variabelen de drie maal twee coordinaten van de zenders. Dat zijn de genen. Evolver laat voortdurend zien wat er gebeurt. De zenders springen ogenschijnlijk willekeurig heen en weer over de landkaart. De eerste 50 pogingen bereikt het programma in 90% van de gevallen nog geen 3000 luisteraars. We lachen ons rot om dit gepruts. Na de 500ste poging heeft Evolver in 80% van de gevallen meer dan 3000 mensen. Het verontrust ons niet want de 6000 lijken ver buiten bereik. Maar het lachen vergaat ons. Als we een half uurtje niet kijken blijkt het programma ons te hebben verslagen. Met een totaal andere opstelling van het zenderpark mist Evolver alleen het kleinste gat van 85 mensen.

Het is een oplossing die wij niet hebben willen zien: wij zijn er steeds van uitgegaan dat de zender met het grootste bereik bij het grootste dorp moest staan. Die kon dan meteen twee nabijgelegen middelgrote dorpen meepikken dus dat schoot lekker op. Evolver is gestuit op het omgekeerde principe: neem dat grote dorp met de zwakste zender en pak met de grotere zenders zoveel mogelijk van de rest.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar Survival of the fittest software.