De voyeur ziet alleen maar wit

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 29-1-'97


Wie wel eens zijn notebook openklapt in de trein, een wachtkamer, een restaurant of een park zal zich bij zulke gelegenheden vaak bekeken voelen. Het is net zoiets als de straat op gaan met een mobiele telefoon, een tandem of de Playboy. Mensen kijken op, doen snel of ze helemaal niet keken, en kijken daarna stieken nog een of twee keer.

Dat geeft een ongemakkelijk gevoel, maar in het geval van een computer komt daarbij dat het onprettig is als iemand naar het scherm zit te gluren - zeker als daar persoonlijke of zakelijke dingen op staan.

Met het ongemakkelijke gevoel moet u leren leven; het meegluren valt te bestrijden met een nieuwe voorziening voor notebookcomputers, genaamd InvisiView. Alléén voor notebooks, omdat het gebruik maakt van de eigenschappen van de LCD-schermen waarmee deze computers zijn uitgerust. Het leuke is, dat er een nuttige eigenschap wordt toegevoegd door een onderdeel weg te halen.

Een LCD-scherm begint (achteraan) met een lichtbak, of, in het geval van een horloge of een rekenmachine, met een scherm dat daglicht weerkaatst. Dan komt een polarisatiefilter, dat alleen licht van één polarisatierichting doorlaat. Vervolgens vloeibaar kristal, dat met een elektrische spanning ertoe wordt gebracht het licht ongemoeid te laten, of van polarisatierichting te veranderen. En dan weer een polarisatiefilter, dat alleen het licht in zijn 'eigen' richting doorlaat. Wanneer een pixel donker moet zijn, zal het vloeibaar kristal de polarisatierichting loodrecht op de richting van het buitenste scherm draaien. Het licht wordt dan tegengehouden. Moet een pixel paars worden, dan wordt alleen het licht van het groene deel van dit pixel op deze manier geblokkeerd; rood en blauw worden juist in de goede richting gezet. De helderheid van een pixel kan worden geregeld door het doorvallende licht gedeeltelijk in de juiste richting te polariseren.

De truc op de markt gebracht door Man & Machine in Enschede, is het laatste polarisatiefilter te verwijderen. Wie dan zomaar naar het scherm kijkt ziet alleen wit. Maar de eigenaar van het behandelde notebook krijgt van M&M een polaroidbril die precies doet wat het verwijderde filter deed, en ziet een perfect beeld. Kosten van operatie plus bril: circa 460 gulden. Gluurders die denken met een polaroidbril uit de winkel deze maatregel te kunnen ondervangen zullen nog opkijken. De benodigde polarisatierichting verschilt per merk - M&M heeft dan ook verschillende typen polaroidbrillen in voorraad. Wie een gewone polaroid zonnebril opzet, zal in de meeste gevallen rare kleureffecten zien. Een normaal beeld krijg je door het hoofd (althans de bril) schuin te houden onder de juiste hoek. Het is even zoeken, maar het kan. Zeker is, dat op die manier de voyeur nog meer in de gaten loopt dan de notebookgebruiker.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.