Minder integreren, meer scheiden 

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 17-12-'97

 Als u in de loop van 1998 een PC koopt, heeft die Windows 98 als besturingssysteem. Waarschijnlijk krijgt u daarbij de browser Internet Explorer (IE) versie 4 in de maag gesplitst, het programma van Microsoft om het World Wide Web mee te verkennen. Ho nee, zegt Microsoft nu, u krijgt alléén Windows 98, en toevallig maakt IE 4 daar integraal deel van uit.

 Dit is een woordenspel om beschuldigingen van koppelverkoop te pareren, want IE is ontstaan als apart programma, is verkrijgbaar voor andere besturingssystemen en zal dat blijven, en concurreert met andere los verkrijgbare programma's zoals Navigator en Communicator van Netscape. IE is alléén een integraal onderdeel van W98 voor zover Microsoft in de software kunstmatig schroefjes aanbrengt die een ander niet kan losdraaien.

 Integratie is de mode op het ogenblik. WebTV integreert TV en Internet. TV- en videokaarten integreren PC en televisie. Intussen wordt ook traditionele software als tekstverwerkers met Internet geïntegreerd: in een gewone tekst licht dan een Internet-adres blauw op zodat het 'klikbaar' is - de betreffende lokatie kan dan automatisch worden opgezocht. Windows 98 integreert de eigen schijven van de PC met die op het World Wide Web. En ook de PC en de telefoon (en de fax niet te vergeten) schijnen te moeten samensmelten.

 Al dat geïntegreer is hinderlijk en niet verstandig. Het is al moeilijk genoeg thuis te bepalen naar welk net we gaan kijken; als we ook moeten gaan stemmen over de vraag of we gaan TV kijken of Websurfen gaat het mis. Het onderscheid tussen eigen schijven en opslagruimte op Internet is veel te belangrijk, uit oogpunt van veiligheid, om te laten vervagen. En in het algemeen: één apparaat met veel functies is kwetsbaar. Gaat het apparaat stuk, dan mis je alle functies. Omdat één apparaat of programma met veel functies complex is, is de faalkans ook groter. Het is voor mensen moeilijker ermee te leren omgaan.

 Het liefste zou ik mijn antieke tekstverwerker Word 2.0 blijven gebruiken. Weliswaar een programma voor het verouderde Windows 3 en theoretisch dus minder stabiel. Maar doordat het zoveel simpeler is, is het juist evenwichtiger. Van alle latere versies heb ik maar één element nodig: de mogelijkheid een tekst op te slaan als Html-pagina, een World Wide Web-document dus. Ik wil de volstrekt achterhaalde browser Navigator 2 met één modern snufje: de mogelijkheid om alle aan een World Wide Web-pagina gekoppelde pagina's tegelijk te 'downloaden'. Ik wil Windows 95 blijven gebruiken met twee dingetjes uit Windows 98, te weten de zuiniger manier om de harde schijf te gebruiken en de Universal Serial Bus (USB): de mogelijkheid maximaal 127 extra apparaten op een makkelijke manier aan te sluiten.

 Dat is wat ík toevallig wil. Een ander wil weer iets anders. Daarom moet er niet geïntegreerd worden maar gescheiden. Software en hardware als legosteentjes, of als de onderdelen van een stereo-installatie. Dan kan iedereen een systeem kiezen naar zijn eigen behoeften, zonder onnodige en verwarrende toeters en bellen, zonder ballast.  


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.