Een technische oplossing voor de poep

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 17-7-'94


De schep, het zakje en een mentaliteitsverandering, dat zou het mooiste zijn. Maar zolang veel hondebezitters verkiezen onbeschoft te blijven is er vraag naar een 'technological fix' van het hondepoepprobleem. In een grote stad gaat het om een paar ton per dag.

Er zijn al veel kostelijke ideeen gelanceerd. Bijvoorbeeld een ijskar-achtige veegmachine waar de bestuurder op rolschaatsen achteraan hobbelt. Een eigentijdse uitstraling heeft de poepveegmotorfiets, in Frankrijk ontwikkeld voor de trappen van de Montmartre en in gebruik bij een aantal Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam.

Maar het kan altijd beter, althans anders. De firma Jongerius in Utrecht komt met een eigen oplossing voor de poep. De basis vormt een Fins multifunctioneel karretje, de LM-Trac. Dat is een hydraulische installatie op wielen met een bevestigingspunt aan de voorzijde. Daar kan een hulpstuk naar keuze op worden gezet, dat vanuit de cabine met de hydrauliek wordt bediend. Een veegrol, een sneeuwschuif, een sproei-installatie, een grasmaaier en zelfs een grafdelver. Jongerius ontwikkelt zelf nieuwe hulpstukken, zoals een onkruidborstel. De poepzuiger is het jongste produkt.

In een kleine gemeente heeft een wagentje met verschillende hulpstukken meer rendement dan een gespecialiseerd voertuig: je kunt niet 365 dagen per jaar onkruid borstelen. Directeur Jongerius, een rondborstige ondernemer, roemt de zuigkracht van de poepruimer (10 kuub per minuut) en de ergonomische werkomstandigheden van de bestuurder. Vanuit een comfortabele, ver naar voren geplaatste cabine met ruim uitzicht kan hij de zuigmond in alle richtingen bewegen. Voor drollen die persoonlijke aandacht nodig hebben (platgetrapte bijvoorbeeld) kan de functionaris uitstappen, de zuigmond losnemen en op handbediening overschakelen. Een zeker plichtsbesef is hiervoor vereist, maar volgens Jongerius garandeert het materiaal plezierige werkomstandigheden en dus enthousiasme.

Een LM-Trac kost rond de 79.000 gulden. Poepzuigaccessoires komen op circa 15.000. Van de laatste zijn er binnen een half jaar al 10 verkocht, onder andere aan een paar stadsdeelraden in Amsterdam. Jongerius: 'Als de mensen zien dat de gemeente er wat aan doet zijn ze ook eerder bereid om hun hond in de goot te laten schijten.'


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.