Wietliefhebbers met zendingsdrang

Herbert Blankesteijn, Intermediair 7-6-'96


Op het feestje bij de première van de CD-ROM 'The Amsterdam Marihuana Guide' kon je niet alleen een demonstratie en een presentexemplaar krijgen. Je kon ook een stand bekijken met hennepprodukten, zoals kledingstukken, shampoo, zalf en chocoladerepen, je kon deelnemen aan de rooktest, en er was een stand met tijdschriften, zoals het Duitse lifestyleblad Hemplife en het Amsterdams Drug Tijdschrift. De boodschap was: wiet is leuk en er moet veel gerookt worden.

Het is begrijpelijk dat cannabisliefhebbers in Nederland zich verzetten tegen de privileges van alcohol en tegen pogingen de huidige, bescheiden verworvenheden teniet te doen, maar die zendingsdrang is vreemd. Waarom moet ik per se meeroken? Ook de CD-ROM staat teveel in het teken van de propaganda. Vijftien jaar geleden moest ik al tot vervelens toe van gebruikers horen dat hasjiesj zoiets fantastisch was - het kon gebruikt worden om de symptomen van de oogziekte glaucoom (te hoge druk in de oogbol) te verlichten. Alsof dat een reden zou zijn voor gezonde mensen om het ook in te nemen.

Het glaucoomverhaal duikt opnieuw op op de 'Amsterdam Marihuana Guide', met een hele hoop andere heilzame effecten, bijvoorbeeld bij AIDS. Verder kun je beter hennep verbouwen dan wat dan ook, omdat het weinig pesticiden nodig heeft (tot je er véél van gaat verbouwen, vermoed ik zo, dan komen de plagen vanzelf). Het gewas kan ook al een bijdrage leveren aan de bestrijding van het broeikaseffect als je het verbrandt in plaats van fossiele brandstof. Het is allemaal te mooi om waar te zijn. De medicus die schrijft dat het enige nadelige effect van blowen te maken heeft met de schade die rook aanricht in de longen, geloof ik dan allang niet meer. En hetzelfde geldt voor het historische feitenmateriaal, dat onveranderlijk voorzien is van een hoera-voor-hennep-moraal.

Afgezien daarvan is dit een uitstekende CD-ROM. Beeld en geluid zijn mooi, zitten vol creatieve vondsten en zijn goed op elkaar afgestemd. Klik op de rossig verlichte ruiten van nachtelijk Amsterdam. Of op een van de achttien ritmisch heen en weer kijkende oogbollen, waaronder vrije oefeningen van de makers verstopt zitten: allerlei bewegende schilderijen vol 3D-effecten. Streel een vagina met het pijltje van de muis, onder de aanmoedigingen van een vrouwenstem. Je kunt op je gemak in het rond klikken en steeds weer verrassingen tegenkomen. Er zijn heldere adviezen voor het zelf verbouwen van wiet.

Enig kritiek van technische aard is nog wel mogelijk. Op de meeste combinaties van computer en CD-ROM-speler zal deze schijf flink wat geduld van de gebruiker vergen. Het videogedeelte is namelijk nogal veeleisend. Tekst kopiëren voor gebruik in een ander programma is niet mogelijk en gericht zoeken naar een of ander woord (waar stond dat verhaal over glaucoom ook weer?) kan ook niet. Zoeken kan zo uren kosten; dit is meer te vergelijken met een vrijblijvend tv-programma dan met een encyclopedie. Daar staat tegenover dat de aspirant-koper op een internet-site een indruk kan krijgen van deze CD, te weten op http://www.xs4all.nl/~dsens. Oordeel dus zelf.

The Amsterdam Marihuana Guide, CD-ROM voor PC en Mac, Homesoft 023-5311241. Prijs f. 79,95.


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.