Gouden Gids voor Europese bedrijven

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 10-5-'95


'Wer Liefert Was?', een soort Gouden Gids van Europese bedrijven, verschijnt in een nieuwe editie. In plaats van boeken kan men kiezen voor een CD-ROM. Dat is in veel opzichten handiger.

Iets opzoeken. Dik boek pakken uit een kast die net iets te ver weg staat. Ruimte creŽren op bureau of schoot; bladeren. Vinger bij het gevondene, even een notitie maken. Oeps, geen pen en papier. Schrijfgerei zoeken, nog wat ruimte maken, alles met ťťn hand want de andere moet blijven wijzen. Enzovoorts. Geen wonder dat het telefoonboek en de Gouden Gids al geruime tijd op CD-ROM te krijgen zijn. Het hele land op een CD, zoeken gaat zonder bladeren en noteren zonder schrijven.

De uitgave 'Wer Liefert Was?' is te beschouwen als een Gouden Gids voor het Europese bedrijfsleven, in het bijzonder voor de industriŽle en dienstverleningssector, en geografisch gesproken vooral voor Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, BelgiŽ, Luxemburg en Nederland. Sinds vorig jaar is het naslagwerk in Nederland te krijgen: acht boeken met gegevens over 180.000 bedrijven. Van de oplage van 80.000 stuks werden er vorig jaar 10.000 verkocht in de vorm van CD-ROMmetjes. Eťn CD in plaats van een boekenplank. Ze waren zo snel uitverkocht dat er dit jaar 20.000 CD's te krijgen zijn. De uitgever verwacht dat er in 1998 evenveel CD's als boeken verkocht zullen worden. Om een en ander te bespoedigen - uitgevers moeten steeds minder hebben van papier - zijn er maar liefst 120.000 demonstratiediskettes verspreid en is de CD verbazend laag geprijsd: 298 gulden ex., dat is half zo duur als de Nederlandse Gouden Gids. Overigens is de papieren versie even duur ondanks vermoedelijk veel hogere produktie- en transportkosten.

De CD heeft de wat onduidelijke naam 'CD-Book' en is net als het boekwerk zestalig. Je kunt zoeken op type produkt, produktnummer, merknaam of firmanaam. Onder een trefwoord als 'Aanhangwagens' vind je een onderverdeling in rubrieken als carrosserieŽn, koppelingen voor fietsen en bromfietsen, en reserveonderdelen. Klikken op de gewenste categorie levert een venster op met het aantal bedrijven per land dat in deze branche werkzaam is. Klikken op het gewenste land roept de gegevens van al deze bedrijven op, waarna de gebruiker verder zelf moet selecteren. Dat kan nog een heel gedoe zijn want in de categorie 'Technische Kunststofonderdelen' vind je alleen al in Duitsland 525 bedrijven. Over een geselecteerd bedrijf is allerlei informatie op te roepen. Adres en dergelijke, maar ook bijvoorbeeld welke produkten een firma nog meer voert. En zelfs kun je met een druk op de knop je modem het gekozen bedrijf laten bellen.

Wie levert dat?

Wer Liefert Was? BV, 020-6960706


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.