Is het druk in het heelal?

Herbert Blankesteijn, Blikopener 1993/94


Zijn er levende wezens, misschien zelfs intelligente wezens op planeten bij andere sterren? Een mooie vraag om 's nachts buiten in de achtertuin over na te denken, om boeken over te schrijven en films over te maken. Of gaan we gewoon op zoek naar het antwoord?

Rondom onze Zon draaien negen planeten, en een ervan is onze Aarde. Alleen de Aarde is bewoond. Mars, waar men vroeger leven, en zelfs een beschaving verwachtte, is bezocht door ruimterobots van de Aarde en het ziet er naar uit dat daar nog geen bacil te vinden is. Maar die Zon van ons, een ster die toevallig wat dichterbij staat dan de andere, is volgens de sterrenkundigen geen bijzondere ster. Dat wil zeggen, andere sterren zouden ook planeten kunnen hebben, op die planeten zou zich leven kunnen vormen en daar zouden intelligente wezens uit voort kunnen komen die net als de mens op onderzoek gaan in het heelal. Waarom niet?

Niemand weet waarom niet. De Zon zweeft in het heelal in een ophoping van sterren die het Melkwegstelsel wordt genoemd. Dat Melkwegstelsel bevat 100 miljard sterren, dat is dus honderdduizend miljoen. En dan zijn er ook nog eens 100 miljard van die melkwegstelsels over het heelal verspreid. Een, twee, veel. Met zulke aantallen sterren zou het toch wel sterk zijn als de mensheid op Aarde de enige was...

Er zijn al wat ruimtevoertuigen vanaf de Aarde het heelal in gestuurd met aan boord een boodschap voor de eerlijke vinder. De makers van zo'n boodschap hebben met tekeningen geprobeerd uit te leggen waar de afzenders, wij dus, te vinden zijn. Gewone mensentaal kun je natuurlijk niet gebruiken want die spreken ze niet. Maar vooral wordt er intussen met radiotelescopen intensief gezocht naar boodschappen die zij hebben verstuurd, als ze er zijn. Radio gaat namelijk vlugger dan een boodschap in een ruimteschip, en je hoeft minder moeite te doen om de boodschap te pakken te krijgen. Dus als zij echt intelligent zijn, sturen ze een radiobericht en niet zo'n domme ruimtesonde met een paar tekeningetjes erin. Tussen haakjes: als er met een verre beschaving contact wordt gelegd is het waarschijnlijk een die veel verder is gevorderd dan wij, om de simpele reden dat we met een minder ver gevorderde beschaving geen contact kunnen leggen. Die hebben namelijk geen radio en geen ruimtevaart. En precies even ver zou wel erg toevallig zijn, na de miljoenen jaren die in het heelal zijn verstreken.

Er is nu in de Verenigde Staten een project begonnen dat de hele sterrenhemel gaat afspeuren naar buitenaardse signalen. De sterrenkundigen zijn van een regel goed doordrongen: als er een signaal wordt gevonden - Uit de geschiedenis van onze eigen wereld weten we dat een ontmoeting tussen een moderne beschaving (zij dus) en een primitieve (wij) meestal slecht afloopt voor het primitieve volk. Dus die ruimtesondes met die boodschap van ons moesten we ook maar terughalen.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Zowerktdatmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.