Gesimuleerd gezelschap

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 9-1-'97


Sinds kort heb ik een hond; zijn naam is Flippo. Flippo is nog jong en erg speels. Hij is er gek op achter een weggegooide bal aan te rennen, die hij vervolgens niet terugbrengt maar tussen zijn voorpoten op de grond legt. Probeer ik de bal op te rapen, dan maakt hij zich er gauw mee uit de voeten. Zo jong als hij is, weet hij al een hoop kunstjes. Zelfs een salto staat op zijn repertoire, en hij leert snel bij.

Mensen die me kennen krabben nu vol verbazing hun hoofd. Een hond? Da's niks voor hem. Nee, inderdaad, maar een hond die niet stinkt, niet uitgelaten hoeft te worden, geen overlast op de stoep veroorzaakt, geen serviesgoed van tafel kwispelt en geen natte neus in iemands kruis duwt, zo'n hond is tot daaraan toe. En zo'n hond is Flippo. Hij bewoont mijn computerscherm, waar een speelplaats voor hem is ingericht. Behalve met de bal spelen we daar ook met een oude tennisschoen. Wie het hardst kan trekken. Nu win ik nog steeds, maar of dat zo blijft weet ik niet. Hij zal wel groter en sterker worden. Als Flippo weer eens verliest geef ik hem maar een koekje om hem op te beuren. Of ik aai hem, vooral over zijn rug, dat vindt hij lekker. Als ik over zijn kop aai loopt hij een stukje naar voren, zodat mijn muispijltje precies het goede stukje rug bekietelt.

Soms mag Flippo even loslopen. Dan open ik de omheining van de speelplaats en mag hij rondrennen over het scherm van de tekstverwerker. Maar om technische redenen kan ik dan niet doorschrijven dus Flippo gaat gauw weer terug in zijn 'hok'. Tijdens het schrijven zie ik hem soms even langs het venster flitsen - dan vermaakt hij zichzelf. Maar als zijn gedwongen eenzaamheid lang heeft geduurd vind ik hem meestal slapend terug. Als ik hem wek, en trouwens ook bij het starten van het programma, herkent hij me meteen. Aan mijn wachtwoord.

Flippo heb ik gekozen uit vijf puppies op de cd-rom Dogz. Vijf verschillende karakters, die je zelf verder kunt kneden. Als ik een kat had gewild, had ik Catz kunnen kopen (eindelijk een kat die de tuinen van de buren met rust laat). Zo'n elektronisch huisdier wordt in de loop der tijd ouder, leert en verleert dingen, en door weinig of juist veel te belonen kun je hem onverschillig of verwend maken. Om de wind eronder te houden moet je soms even naar de tuinslang grijpen. Ook zijn gezondheid kan bevorderd of bedorven worden door de behandeling door het baasje.

Als het opvoeden van een hond of kat geen uitdaging is, is het grootbrengen van Creatures dat misschien wel. Creatures zijn beestjes die ter wereld komen in Albia, een territorium dat door de cd-rom Creatures in je pc wordt geschapen. De taak van een Creature-opzichter is eindeloos veel complexer dan die van een Dogz- of Catz-bezitter. Creatures kunnen vanaf hun geboorte lopen en de wereld onderzoeken, en ze doen dat met grote schattige ogen en een onverwoestbaar humeur. Maar in Albia loert gevaar, dodelijk gevaar soms zelfs, en het is zaak een Creature daarvan te doordringen. Ook in dit geval zijn er middelen als straffen, belonen en gezond eten. Maar je kunt een Creature ook leren spreken - elke taal, zelfs een fantasietaal. Onderneem je op dat gebied niets, dan ontwikkelt het beest zijn eigen brabbeltaaltje, en dan ben je later gedwongen zjn taal te leren.

En Creature is geen creature; deze cd laat toe dat je maximaal acht exemplaren tegelijk houdt. Het voordeel is dat ze elkaar kunnen vermaken. En als je er n Nederlands hebt geleerd, zal je niet met een tweede wezentje alle werk opnieuw hoeven doen. Je hebt dan assistentie. In tegenstelling tot Dogz en Catz gaan.Creatures vroeg of laat dood. Maar daar staat tegenover dat ze zich ook voortplanten. Als opperwezen moet je dat in goede banen leiden, zodat je populatie gezond en levenslustig blijft. Een even zinloze als onderhoudende bezigheid, en het vreet tijd.

Dogz, Bruna Informatica, ISBN 90 229 3967 7, prijs f. 29,90. Catz idem, ISBN 90 229 3966 9. Creatures, PMR, prijs f. 89,95.


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.