Chatten voor beginners

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 27-1-1999

De gemiddelde Internetgebruiker doet aan e-mail en bekijkt de feestelijk opgemaakte pagina's van het World Wide Web. Een meer hoogdrempelig verschijnsel is het chatten: converseren met onzichtbare personen via tekst op het scherm. Chatten vind je nonsens of je raakt eraan verslaafd; een middenweg lijkt er niet te zijn. Risico's zijn er trouwens wel.

Zoals je voor mail een e-mailprogramma nodig hebt en voor het WWW een browser, zo moet je voor chatten een chatprogramma hebben. Soms krijgt u het bij de software die de Internetaanbieder verstrekt, in Windows 98 zit het programma Microsoft Chat, en zo nodig is zo'n programma via Internet zelf te vinden. De klassieke vorm van chatten heet Internet Relay Chat (IRC) en het populairste chatprogramma voor Windows is mIRC. Vraag dus aan bijvoorbeeld de zoekmachine Altavista (www.altavista.com) te zoeken naar "download mIRC" (inclusief de dubbele aanhalingstekens) en het regent verwijzingen. Na het downloaden laat een dubbele klik op het aangekomen bestand het programma zichzelf installeren.

Als de Internetverbinding werkt en het chatprogramma is gestart, moet u nog de naam opgeven van een chatserver. Chatservers zijn de computers op Internet die het chatverkeer verzorgen; in het chatprogramma zelf zit een lijst: bij mIRC 400 stuks en bij Microsoft Chat vier. De gekozen server op zijn beurt geeft u een lijst met kanalen of chatrooms. Die zijn inderdaad te vergelijken met kanalen in het radioverkeer of met ruimtes waar je elkaar ontmoet. Soms spreken mensen af elkaar op een bepaald tijdstip in een bepaalde chatroom te treffen.

De namen van deze ruimtes zeggen iets over de gespreksonderwerpen: #Ajax, #Arabic, #Computerhelp, #Gay_Italian, enzovoort. U kunt in verschillende chatrooms tegelijk meedoen. Het venster van het chatprogramma laat niet alleen zien wat de aanwezigen zeggen, maar ook wie er binnenkomt of weggaat. Overigens kiest iedere chatter in de instellingen van zijn chatprogramma een schuilnaam. Wat u aan tekst intikt, is na 'Enter' voor alle aanwezigen te zien. Wilt u meer privacy dan kunt u zich samen met iemand afzonderen; u kunt zelfs een eigen kanaal beginnen.

De charme van chatten is moeilijk uit te leggen. Het is spannend te babbelen met onbekenden op duizenden kilometers afstand. In elke chatroom is een gemeenschappelijke interesse gegarandeerd. Er kan een brallerige sfeer ontstaan, een conversatie die helemaal nergens over gaat, of juist een intiem samenzijn waarbij persoonlijke ontboezemingen worden uitgewisseld. BTW (By The Way), in chatgroepen wordt een taaltje gebezigd met veel afkortingen, om het tikken te versnellen. Vaste bezoekers van chatkanalen leren elkaar soms zo goed kennen dat ze ertoe overgaan elkaar IRL (In Real Life) op te zoeken.

Wie chat stelt zich letterlijk kwetsbaar op. Om een vergelijking te maken: bij mailen bent u alleen indirect met anderen in contact, bij surfen over het WWW communiceert u zelfs alleen met computers. Bij chatten kan elke deelnemer met een paar standaardcommando's over elke andere aanwezige belangrijke informatie krijgen. In het bijzonder het IP-adres, het maximaal twaalfcijferige nummer dat u van uw Internetaanbieder voor de duur van een sessie krijgt toegewezen. Een pestkop die uw IP-nummer weet, kan hiermee uw computer rechtstreeks signalen sturen die het apparaat laten vastlopen. Ook kunnen chatters elkaar bestanden zenden. Hierbij geldt de gulden regel van Internet: weiger of wis alles wat onbekenden u aanbieden. Er kunnen virussen of andere malicieuze zaken bij zitten.

Een alternatieve vorm van chatten is Icq ('I seek you'). In het programma Icq, te krijgen via www.icq.com, houdt u een lijst bij van uw vaste contacten die ook over Icq beschikken. De software gaat na of u zelf on-line bent, en als dit zo is, wordt voortdurend gecontroleerd wie van uw relaties ook actief zijn op Internet. Deze kunt u dan korte berichtjes sturen - en zij u - die onmiddellijk worden ontvangen. Leuk, en handig voor snel overleg, maar slecht beveiligd. U moet via Icq geen geheimen verklappen. Onbevoegden kunnen u tegen uw zin op hun lijst met contacten zetten, zodat ze u ongevraagde berichten kunnen sturen. En ook via Icq is uw IP-nummer te achterhalen, zodat u bloot staat aan digitale aanvallen.

Chatten kortom , is in meer dan één opzicht spannend.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.