Muis klikt kat

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 19-9-'96


Ooit willen weten hoe een kat in elkaar zit? Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Een tamelijk beschaafde is de aanschaf van de CD-ROM Eyewitness Virtual Reality Cat. Daarmee kun je verschillende opengewerkte poezen op je pc-scherm krijgen, met bijvoorbeeld de spieren, de organen of de botten blootgelegd.

Eyewitness Virtual Reality Cat is geen griezelkabinet. Het is een encyclopedisch werk over katachtigen dat je op verschillende manieren kunt doorzoeken. Een alfabetische index is er één van, maar wie zich daartoe beperkt doet zichzelf tekort. Deze CD is een wondertje van vormgeving en elegant gebruik van 'multimedia', de combinatie van tekst, foto's, geluid en video.

Na het starten van het programma verschijnt de ingang van een museum. Je kunt linksaf, rechtsaf of rechtdoor en de eerste tentoongestelde objecten zijn al te zien. Je kiest een richting door met de muis te klikken; een kind kan de was doen. Klikken op een object betekent 'bekijken'. Dat levert soms tekst op, soms een afbeelding, enfin, multimedia dus.

Zo kun je op goed geluk door het museum dwalen, links en rechts vitrines bekijkend. Je merkt dan dat er ruimtes aan bepaalde thema's zijn gewijd; zo is er een family room waar je kennis kunt maken met de leden van de kattenfamilie. Dat blijft niet beperkt tot de leeuw en de tijger; meer obscure soorten als de Kodkod en de Cougar zijn er ook bij. Als je wilt kun je topografisch zoeken: een continent aanwijzen op een globe - de katachtigen van dat continent worden dan afgebeeld en een klik brengt meer inlichtingen over de betreffende soort.

In het kattenmuseum hoef je je niet te beperken tot kijken; zoals dat tegenwoordig hoort kun je ook van alles zelf doen. Zo kun je wedstrijden organiseren tussen cheetahs en andere snelheidsduivels. Dan blijkt bijvoorbeeld een paard tegen een cheetah geen enkele kans te maken. Een antilope heeft meer startsnelheid dan de cheetah, maar als de wedstrijd over honderd meter of meer gaat, geeft de topsnelheid van de cheetah de doorslag. Bij een sportwagen is het precies omgekeerd: de cheetah is sneller weg maar wordt op den duur ingehaald. Een ander object geeft je de mogelijkheid het gezichtsvermogen van een kat en dat van een mens te vergelijken, overdag zowel als 's nachts.

En zo gaat dat maar door. Geluiden van katten, verschillende soorten, boos, tevreden of bang. Video's van jagende, vissende, klimmende en vallende katten. Uitleg over de werking van hun zintuigen. Hoe ze voor hun jongen zorgen. De kat en zijn verwanten in de kunst. Lichaamstaal bij katten. Regelmatig worden onder een See Also-knop verwante onderwerpen aangeboden.

Wie geen zin heeft om op eigen gelegenheid door het museum te zwerven kan zich laten rondleiden, wat in dit geval hetzelfde is als een videoprogramma annex diavoorstelling bekijken. De objecten uit het museum zijn daarbij in een logische volgorde geplaatst en voorzien van commentaartekst. Er zijn programma's over het behoud van kattensoorten, over de poes in de mythologie en over verbazingwekkende eigenschappen van deze dieren. Maar je kunt ook je eigen rondleiding samenstellen, opslaan en weer vertonen.

Op ieder moment is er een plattegrond van het museum oproepbaar, die aangeeft waar je je bevindt. Het gebouw blijkt de vorm te hebben van een oog. De elementen van de tentoonstelling zijn erop aangegeven en met een klik spring je desnoods van de ene kant van het museum naar de andere. Eyewitness Virtual Reality Cat is een onuitputtelijke bron van weetjes, schitterend uitgevoerd en eenvoudig te gebruiken. De climax in de vormgeving is dit: midden in het museum, in de pupil van het oog, is een lift. Die lift brengt je naar andere verdiepingen van het museum - maar die moet je wel zelf 'bouwen'. De andere verdiepingen staan namelijk voor soortgelijke CD's van dezelfde uitgever. Zodra je die hebt gekocht en geïnstalleerd kun je er met de lift naartoe. Bij de knopjes staan alvast titels vermeld over haaien, dinosaurussen en vogels.

Eyewitness Virtual Reality Cat, Dorling Kindersley CD-ROM voor Windows. Prijs f. 72,50.


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.