Het beheren van een elektronisch cafe

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad jan. '95


Heeft het ouderwetse Bulletin Board System (BBS) nog toekomst? In de tijd van de hobbycomputer, toen niemand van het Internet had gehoord, was het een geweldige uitvinding. Iemand stelde een computer beschikbaar die je met je eigen machine kon opbellen: een elektronisch prikbord. Zo kon je in die gastheercomputer (de 'host') programma's ophalen of achterlaten en berichten met andere gebruikers uitwisselen. Er kwamen BBS-en die faxen en telexen voor je konden versturen. Dat waren vaak diensten waar je voor moest betalen, maar je hoefde dan zelf geen dure fax of faxkaart te hebben.

Sommige van die mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het faxen, zijn intussen betaalbaar geworden (via een eigen fax of faxmodem) zodat je er geen BBS meer voor nodig hebt. Voor andere, zoals het uitwisselen van berichten en software en het raadplegen van databanken, denk je tegenwoordig in eerste instantie aan het Internet. Gaat het dus slecht met het BBS-wezen?

Helemaal niet. Nederland telt op het ogenblik 1263 BBS-en, een veelvoud van het aantal van 5 jaar terug. Sommige daarvan zijn gespecialiseerd. Zo zijn er BBS-en over astronomie, installatietechniek, elektronica, auto's en motorfietsen, spoorwegen en zendamateurs, en natuurlijk over alles wat met computers te maken heeft. Buiten de technische sfeer heb je bulletin boards over padvinderij - pardon, scouting - over de Bijbel, allochtonen, diergeneeskunde, gezondheidszorg, paranormale zaken en natuurlijk over sex. Er zijn er altijd wel een paar in je basistariefgebied, zodat je tegen lokaal tarief kunt bellen (belangrijk omdat grasduinen, downloaden en 'chatten' tijd vreten). Sommige daarvan bieden beperkt toegang tot het Internet. Internetaanbieders zitten nog vooral in de grote steden, zodat daarvoor vaak interlokaal tarief geldt. Er is zelfs een onafhankelijk wereldwijd computernetwerk, Fidonet, dat bestaat uit onderling verbonden BBS-en. Dit net is wat trager en wat minder weids in zijn mogelijkheden dan Internet maar veel goedkoper en leuker voor de hobbyïst. Overigens zijn er ook bedrijven en maatschappelijke organisatiesdie er een BBS op na houden.

Een aardige eigenschap van BBS-en is dat bevlogen personen ze zelf in het leven kunnen roepen. Met een computer, een modem en de juiste software ben je er al. Je kunt dan 'sysop' oftewel systeembeheerder spelen: je bent de baas van een soort elektronisch café.

Dat je de verantwoordelijkheid voor een BBS niet moet onderschatten maakt David Wolfe duidelijk in 'De BBS Bouwdoos', een handleiding voor het oprichten van BBS-en. Natuurlijk kun je je PC op de telefoonlijn aansluiten, de software installeren, een stuk van je harde schijf reserveren en verder de boel de boel laten. Maar dan gaat er van alles mis. Als je wilt dat je BBS gebeld wordt en gebeld blijft worden dan moet het in de smaak vallen, legt Wolfe met glasheldere logica uit. Hij kan het weten want hij heeft er zelf één. Wil het in de smaak vallen dan moeten de 'openingstijden' duidelijk zijn, moet het BBS voldoende bereikbaar zijn en moet er wat te beleven zijn. Leuke software om te downloaden en zo. Ontevreden gebruikers bellen een ander BBS.

Om een lang verhaal kort te maken, het komt erop neer dat je een aparte telefoonlijn (of een aantal) voor je BBS nodig hebt, een aparte computer (of verschillende), en dat je uitgebreid zult moeten investeren in accessoires, zoals snelle modems, CD-ROM spelers, en software. Ook zul je elk vrij uurtje moeten opofferen aan het controleren van bestanden op virussen en auteursrechtelijk beschermd materiaal en aan het ordelijk houden van de schijfruimte. Je zult mooie schermen moeten ontwerpen en je moeten afvragen of je gebruikers wilt laten betalen. Over deze technische en praktische zaken geeft Wolfe bruikbare en leesbare informatie. Er zit een schijf bij het boek met software, zodat uw BBS de avond na aanschaf van het boek al kan bestaan. Maar het betreft een demoversie voor maximaal 20 geregistreerde gebruikers; echte programmatuur moet u kopen of van een BBS vissen.


De BBS Bouwdoos, door David Wolfe Addison-Wesley 1994; 339 blz. incl. diskette. Prijs fl. 56.55.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Recensiemenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.