Nieuwsbrieven gestroomlijnd

Herbert Blankesteijn

En weer vraagt een nieuw fenomeen op internet onze aandacht. Het heet rss en het is een manier om nieuws bij belangstellenden te krijgen.

Veel websites sturen regelmatig een nieuwsbrief rond. Mensen krijgen die via e-mail, en weten dan wanneer het de moeite waard is de betreffende site te bezoeken. Het probleem met het medium van de nieuwsbrief is drievoudig. In de eerste plaats zijn nieuwsbrieven net als alle e-mails langzamerhand moeilijk terug te vinden tussen de spam. Dit is nog met mailfilters in je mailprogramma op te lossen, maar dan moet je voor elke nieuwsbrief een filter (in Outlook Express een 'berichtregel') maken.

In de tweede plaats worden nieuwsbrieven soms tegengehouden door spamfilters. Nieuwbrieven hebben met spam gemeen dat ze automatisch worden gegenereerd en naar veel adressen tegelijk worden verstuurd. Dat kan spamfilters op een dwaalspoor brengen. Het derde probleem is dat je altijd moeite moet doen om van een e-mailnieuwsbrief af te komen: opzoeken hoe dat moet, adres aanklikken, mailtje aanmaken en wegsturen.

Rss (Really Simple Syndication of Rich Site Summary) lost deze problemen op, maar er is een prijs. Websites moeten hun nieuwsbrief in een nieuw standaardformaat beschikbaar maken en ontvangers moeten een nieuw programma gaan gebruiken, een rss-lezer. De rss-lezer op de pc van de nieuwsjunk controleert dan regelmatig of er een nieuwe versie van de nieuwsbrief is, en haalt die op. Abonneren en opzeggen kan met een klik; je krijgt alleen wat je wenst. Spam bestaat bij rss niet; het is een gesloten circuit.

Mijn rss-lezer, Amphetadesk, bevat een lijst met duizenden nieuwsbrieven. Die kan ik nu allemaal proberen en ze dan zonder moeite of risico weer afdanken. Want daar draait het meestal op uit - rss doet mij sterk denken aan Pointcast en aan 'Channels' - twee mislukte initiatieven uit de vorige eeuw om webnieuws naar de klant te pushen.

http://weblog.r-win.com/losse_html/rss.html

Instructie over hoe je RSS-berichten kunt ontvangen

http://www.naarvoren.nl/artikel/rss.html

hoe je zelf informatie in RSS-vorm kunt verspreiden