Blijf met je rotpoten van mijn rotbrowser

Herbert Blankesteijn

 

Op internet probeert iedereen van afstand aan je browser te sleutelen. Nu zijn er weer sites die op eigen gezag je beginpagina veranderen.

 

Zoals lezers van deze rubriek waarschijnlijk wel weten, kun je de beginpagina zelf instellen. En zoals iedereen wel eens heeft ervaren, kunnen anderen dat ook. Nieuwe pc van een groot merk? Goeie kans dat het grote merk zijn eigen site daar maar vast heeft ingevuld. Update van browser of besturingssysteem? Hup, daar ga je weer naar home.netscape.com of www.microsoft.com. Cd van gratis internetprovider gebruikt bij het installeren van internet? Zit je weer opgescheept met de site van WorldOnline, Zonnet of Wish, in plaats van je portal, krant of je eigen homepage.

 

Als je weet hoe je dat weer terugverandert, is het een kleine moeite. Maar het irriteert, en je vraagt je af wat ze nog meer hebben gerommeld. Hebben ze bijvoorbeeld de Windows Scripting Host, ActiveX, Java, en Javascript enabled of juist disabled? Moet je dat allemaal weer gaan nakijken.

 

Voor een deel is dit een gevolg van het toetreden van leken tot internet. Het grote publiek wil niets weten over instellingen en heeft liever dat alles voor ze wordt gedaan. Als het maar werkt, dan zijn ze graag bereid één keer per dag tegen de site van Microsoft, Compaq of Wish aan te kijken. Voor een ander deel is het natuurlijk gewoon de commercie, die er niet voor terugdeinst in je huis in te breken en een ander schilderij in je woonkamer op te hangen als ze denken dat ze daar beter van worden en dat ze ermee kunnen wegkomen.

 

Er zijn wel meer van die ingrepen waarvan je je afvraagt hoe ze durven. Popup-vensters uiteraard. Pure grafische spam. Het is een sport om ze te sluiten voordat ze met beeld zijn gevuld, maar dat maakt het verschijnsel nog niet leuk. Echt erg is het voor blinden, bij wie de tekst-naar-spraak-software automatisch het venster op de voorgrond kiest.

 

Het onklaar maken van de knoppenbalk van de browser is ook zoiets. Sommige sites stellen domweg je Terug-knop buiten werking of laten hem zelfs verdwijnen. De adresbalk verdwijnt dan vaak ook. Je zit in de val, en de enige manier om de site te verlaten is het hele browservenster te sluiten. De site van Radio 3, www.3fm.nl, is een voorbeeld. (Deze site zorgt óók voor een popup, trouwens.) Het is de terreur van de vormgevers, je vraagt je af waar ze de gore lef vandaan halen. Is het scherm niet groot genoeg of zo? Ik maak uit hoe mijn browser werkt en niemand anders!

 

Wie meer voorbeelden wil, kan kijken op www.top9.com, waar ranglijsten worden bijgehouden van popup-sites zowel als ‘valkuilsites’, waar je wel in kunt maar niet meer uit. Hier wordt ook uitgelegd wat je ertegen kunt doen. Tegen popup-vensters bestaat bijvoorbeeld software. De betreffende sites mijden kan natuurlijk ook.

 

Het toppunt is inmiddels dat ook gewone websites zich vergrijpen aan de instellingen van je browser. Bezoek zo’n site en stel vast dat na afloop je beginpagina is veranderd in het adres van de betreffende site. Dat was kort geleden het geval met de site van het Amerikaanse bedrijf UPS (www.ups.com), dat zich hiervoor uitgebreid geëxcuseerd heeft. En het gebeurde tot voor kort bij www.passthison.com, het nieuwe bedrijf van de vroegere ‘King of Spam’, Sanford Wallace. Wallace houdt staande dat hij op zijn site bezoekers hiervoor toestemming vraagt, maar dat gaat in bedekte termen, en overigens via popup-vensters.

 

Ik vraag niet gauw om nieuwe features, maar nu zou ik toch graag zien dat ik mijn browser kon immuniseren tegen dit soort ingrepen. Ergens wil ik een vinkje kunnen plaatsen zodat er géén vensters up-poppen, géén knoppen en menu’s van mijn scherm verdwijnen, en géén instellingen worden veranderd. Met een ander vinkje wil ik sites toestemming kunnen geven om mij dit héél vriendelijk te vragen. Zodat ik in de betreffende dialoogbox alsnog héél hard kan klikken op NEE!