060 00-10-19 The Burglar.com

Herbert Blankesteijn

 

De kracht van internet is gelegen in het bij elkaar brengen van mensen. Een internetveiling brengt vraag en aanbod bij elkaar, chatboxen en nieuwsgroepen laten mensen met een gemeenschappelijke belangstelling contact leggen, en natuurlijk is er online relatiebemiddeling.

 

En nu is er ook Theburglar.com. Een controversiële site, met een vernieuwende kijk op zakendoen, om het zacht uit te drukken. The Burglar in de eigen bewoordingen van de site, helpt slachtoffers gestolen goed terug te krijgen van wat eufemistisch de 'vinder' wordt genoemd. Vinders kunnen aanmelden wat ze in hun bezit hebben. Eigenaars kunnen doorgeven wat ze missen, en kunnen aangemelde spullen claimen. Als beide partijen het eens worden over een prijs, wordt het artikel via The Burglar gestuurd naar de eigenaar, terwijl de eigenaar geld overmaakt naar de site. Als de eigenaar bevestigt dat het opgestuurde artikel zijn eigendom is, gaat het geld door naar de aanmelder. Beide partijen zijn anoniem voor elkaar.

 

Natuurlijk kunnen boeven zo in het reine komen met hun geweten. Uiteraard is het redelijk een vinder een beloning te geven. Natuurlijk is dit niet meer dan een meelevend soort dienstverlening aan de slachtoffers, die vaak heel graag persoonlijke bezittingen terug willen die alleen voor hun grote waarde hebben. Vanzelfsprekend is dit een buitenkansje voor verzekeringsmaatschappijen, die anders een uitkering zouden moeten doen tegen nieuwwaarde, en nu voor een helersprijs het slachtoffer tevreden kunnen stellen. Daarom is het ook redelijk dat vooral verzekeringsmaatschappijen voor het gebruik van TheBurglar betalen via een lidmaatschap en door het betalen van de kosten van een transactie die voor hun wordt gerealiseerd.

 

Dit is allemaal waar, maar als het businessmodel van The Burglar zou werken, wordt inbreken veel aantrekkelijker, en wordt het een soort gijzeling. Advocaten noemen de site 'illegaal,' 'medeplichtig,' en 'bedrog.' Het kantoor van het bedrijf is onlangs overgebracht naar een geheime plek. Als The Burglar serieus is bedoeld, troost ik me met de gedachte dat slachtoffers niet gauw de dief zullen betalen, en dat dief en bestolene waarschijnlijk wel wat anders aan hun hoofd zullen hebben dan zich in verbinding te stellen met The Burglar.